1 Mayıs 2025 14:28

Dışişleri kaynaklarından Suriye açıklaması: Temennimiz SDG ile imzalanan mutabakatın uygulanmasıdır

Dışişleri Bakanlığı, Kürtlerin Suriye'de vardığı mutabakat ve ardından Kürt Ulusal Konferansının toplanması üzerine HTŞ ile SDG arasında imzalanan "mutabakatın" uygulanması yönünde açıklama yaptı.

Dışişleri kaynaklarından Suriye açıklaması: Temennimiz SDG ile imzalanan mutabakatın uygulanmasıdır

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Suriye'de yönetimi ele geçiren ABD ve İngiltere destekli cihatçı örgüt Heyet Tahir Şam (HTŞ) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında mart ayından imzalanan mutabakat kapsamında Kuzeydoğu Suriye’deki tüm sivil ve askeri kurumların "devlet yönetimi altında birleştirilmesine" karar verildi. 26 Nisan’da ise 400 delegenin katılımıyla Rojava’nın Kamışlo kentinde Kürt Birlik ve Ortak Tutum Konferansı gerçekleştirildi. Federasyon ve özerklik taleplerini içeren sonuç bildirgesiyle Suriye Kürtleri arasında tarihi bir uzlaşma zemini yaratıldı. HTŞ ise Kürt siyasi yapılarının verdiği ortak irade beyanının varılan mutabakata uygun olmadığı yönünde bir açıklama yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından da "Türkiye'nin temennisi, terör örgütüyle iltisaklı oluşumların siyasi ve askeri düzlemde etkin olmalarının önünün kesilmesi suretiyle Suriye yönetimi ile SDG arasında varılan mutabakatın uygulanmasıdır" açıklaması geldi.

'Türkiye olarak gerekli alan sağlanmıştır'

DHA'nın haberine göre bakanlık kaynaklarınca yapılan açıklamada, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunması, Türkiye'nin olduğu gibi Suriye yönetiminin de temel önceliğini teşkil etmektedir. Anayasa bildirgesinde de açıklandığı üzere, bu hedefin merkezi bir idare etrafında ve Suriye'nin tüm unsurlarına eşit vatandaşlık hakkı verilmesi suretiyle sağlanması önem taşımaktadır. Türkiye, hazırlanacak Suriye anayasasının ve Suriye yönetiminin ülkedeki bütün etnik gruplara ve inanç gruplarına eşit imkanları sağladığı bir ortam görmek istemektedir. Türkiye, Suriye'deki vatandaşların anayasal garanti temelinde eşit hak ve özgürlüklerden istifade edebildikleri, kendi kimliklerini ve inançlarını çekinmeden, güvence içinde ortaya koydukları bir sistemi engelleyecek hiçbir girişimi kabul etmemektedir. Suriye'de terör unsurları ve ayrılıkçı hareketlerle mücadele, Suriye yönetiminin asli sorumluluğunu oluşturmaktadır. Bu sorunların Suriye yönetiminin tercih ettiği yöntem temelinde aşılmasına imkan tanınması için Türkiye olarak gerekli alan sağlanmıştır. Türkiye'nin temennisi, terör örgütüyle iltisaklı oluşumların siyasi ve askeri düzlemde etkin olmalarının önünün kesilmesi suretiyle Suriye yönetimi ile SDG arasında varılan mutabakatın uygulanmasıdır. Aynı zamanda, PKK'nın örgüt olarak yapılan çağrıya bir an evvel olumlu cevap vermesi, silahlarını bırakması ve bölgede normale dönüşün önünde engel oluşturmaktan çıkması beklentisi mevcuttur." ifadelerine yer verildi.

"Suriye'de PKK ve uzantıları kendilerini lağvetmezse, terör örgütünün sistem dışına çıkarılmasının başka yollarla sağlanması için gerekli irade ve imkan bulunmaktadır" denilen açıklamada, 9 Mart 2025 tarihinde Umman'da Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye Dışişleri ve Savunma Bakanları ile İstihbarat Başkanlarının bir araya geldiği toplantıda "ortak bir operasyon merkezi kurulması üzerinde mutabık kalındığı" hatırlatıldı ve önümüzdeki dönemde toplantı yapılmasının planlandığı kaydedildi.

'Yaptırımların kaldırılması yönündeki çalışmalar sürüyor'

ABD'nin HTŞ ile görüşmesine değinen bakanlık kaynakları, "ABD'nin, angajmanını ilerletmek ve yaptırımları kaldırmak için Suriye yönetiminden güven artırıcı birtakım adımların atılmasını beklediği anlaşılmaktadır. Türkiye'nin de müteaddit girişimleri neticesinde ABD, AB ve Birleşik Krallık'ın uyguladığı yaptırımların esnetilmesi ve yaptırım muafiyetlerinin sağlanması bağlamında önemli gelişmeler sağlanmış olup, rejim dönemini hedef alan bu yaptırımların tamamen kaldırılması yönündeki çok yönlü çalışmalar sürmektedir" ifadelerini kullandı. (Politika Servisi)

Evrensel'i Takip Et